ΣΟΥΣΑΜΙ

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΣΟΥΣΑΜΙ ΓΙΑ ΧΟΝΔΡΕΜΠΟΡΟΥΣ, ΔΙΑΝΟΜΕΙΣ, ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΩΓΕΙΣ

 
 

ΣΠΟΡΟΙ ΣΟΥΣΑΜΙΟΥ: ΜΙΑ ΣΥΝΤΟΜΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Σουσάμι, η παλαιότερη καλλιέργεια ελαιούχων σπόρων που είναι γνωστή στην ανθρωπότητα. Η αξία του σουσαμιού βρίσκεται κυρίως στο εξευγενισμένο λάδι που περιέχεται στα μικροσκοπικά σπόρια του, όμως οι πλούσιοι σε έλαιο σπόροι του άγριου φυτού που αναπτύσσονταν στην υποσαχάρια περιοχές ανήκει αναμφισβήτητα στο παρελθόν. Εγκλιματισμένο στην Ινδία, το sesamum indicum καλλιεργείται για τους εδώδιμους σπόρους του στις τροπικές περιοχές σε όλο τον κόσμο. Η παγκόσμια παραγωγή το 2016 ήταν 6,1 εκατομμύρια τόνοι, με την Ινδία, την Κίνα, τη Νιγηρία και την Τανζανία να είναι οι μεγαλύτεροι παραγωγοί.

Με ή χωρίς τον φλοιό, οι σπόροι σουσαμιού καταναλώνονται ωμοί ή ψημένοι, πιέζονται για να βγάλουν το σησαμέλαιο, και αλέθονται για να γίνουν αλεύρι, ταχίνι πάστα ή βούτυρο. Φημίζονται για την πλούσια «πικάντικη» γεύση τους. Το σησαμέλαιο είναι ένας σημαντικός παράγοντας που εμπλουτίζει τη γεύση της τηγανητής πατάτας στην Άπω Ανατολή, ενώ το ταχίνι, ένα άλειμμα με υπέροχη γεύση από μόνο του, είναι επίσης ένα απαραίτητο «συστατικό» του χούμους και του χαλβά.

Ακόμα κι αν δεν ήταν για την σημαντική συμβολή του στην υγεία μας ενάντια στις καρδιακές παθήσεις, την υψηλή χοληστερόλη, το διαβήτη, και την αρθρίτιδα, ο σπόρος σουσαμιού θα άνοιγε ακόμα τη σπηλιά θησαυρών γεύσης, και θα αποτελούσε μία απολαυστική λιχουδιά.

 
 

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

NUTRIENT UNIT VALUE PER 100G
Water g 4.69
Energy kcal 573
Protein g 17.73
Total lipid(fat) g 49.67
Carbohydrates, by difference g 23.45
Fiber, total dietary g 11.8
Sugars, total g 0.30

Το σουσάμι αποτελεί ένα τρόφιμο υψηλής διατροφικής αξίας, το οποίο μπορεί να καταναλωθεί με πολλούς τρόπους. Αν και φυτικής προέλευσης είναι πλούσιο σε απαραίτητα αμινοξέα. Επιπλέον, είναι πηγή φυτικών ινών, που συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου και την πρόληψη και αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, καθώς επίσης και «καλών» λιπαρών, τα οποία συνδέονται με σημαντικά οφέλη για το καρδιαγγειακό σύστημα. Όσον αφορά στην περιεκτικότητά του σε μικτοστοιχεία, το σουσάμι προσφέρει μεγάλες ποσότητες βιταμίνης Ε, η οποία δρα ως ισχυρό αντιοξειδωτικό και βιταμινών του συμπλέγματος Β, ιδιαίτερα θειαμίνης και νιασίνης, που είναι απαραίτητες για πλήθος μεταβολικών διεργασιών του οργανισμού. Ακόμη, είναι καλή πηγή ασβεστίου, μαγνησίου, φωσφόρου και σιδήρου. Τέλος, η θρεπτική αξία του σουσαμιού ενισχύεται από την παρουσία σεληνίου και συστατικών όπως η σεσαμίνη και η σεσαμολίνη, οι οποίες σύμφωαν με έρευνες έχουν συσχετιστεί με την προστασία του οργανισμού από το οξειδωτικό στρες και τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης ασθενειών, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα και διάφορες μορφές καρκίνου.

ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Φυσικό σουσάμι, αποφλοιωμένο σουσάμι, κλπ

ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ

Σε χαρτοκιβώτια.

ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ

Συμβατική και Βιολογική.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΧΩΡΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

Η ΚΙΝΑ ΚΑΙ Η ΙΝΔΙΑ ΕΙΝΑΙ ΗΓΕΤΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΣΠΟΡΩΝ ΣΟΥΣΑΜΙΟΥ

 
 

Καλλιέργειες σουσαμιού που αναπτύσσονται σε πράσινες γεωργικές εκτάσεις

Φρέσκος τόνος με επικάλυψη σπόρων σουσαμιού για βελτιωμένη υφή