ΑΠΟΞΗΡΑΜΕΝΟΙ ΧΟΥΡΜΑΔΕΣ
ΠΟΙΟΤΙΚΟΙ ΧΥΜΑ ΧΟΥΡΜΑΔΕΣ ΓΙΑ ΧΟΝΔΡΕΜΠΟΡΟΥΣ, ΔΙΑΝΟΜΕΙΣ, ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΩΓΕΙΣ
ΑΠΟΞΗΡΑΜΕΝΟΙ ΧΟΥΡΜΑΔΕΣ: ΜΙΑ ΣΥΝΤΟΜΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Οι χουρμάδες είναι φρούτα με ωοειδές σχήμα και καφέ-κίτρινο χρώμα, τρώγονται φρέσκοι ή αποξηραμένοι, με ή χωρίς το κουκούτσι. Κολλώδεις και ζαχαρώδεις, αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι των γευστικών συνταγών για κέικ, μάφιν και χυλό βρώμης.
Οι φοίνικες ή χουρμαδιές, που στην πραγματικότητα είναι φυτα και όχι «δέντρα» (δεδομένου ότι οι κορμοί τους δεν έχουν κανέναν δακτύλιο), αναπτύσσονται στις τροπικές ή υποτροπικές ξηρές περιοχές. Η καλλιέργεια, η συγκομιδή και η επεξεργασία είναι ιδιαίτερα εντατική εργασία, ενώ η επικονίαση γίνεται με το χέρι. Οι εργαζόμενοι συχνά πρέπει να έρθουν αντιμέτωποι με ύψη 70 ποδιών, θερμοκρασίες πάνω από 100 βαθμούς και τον αφόρητο ήλιο.
Με επικεφαλής την Αίγυπτο, τα περισσότερα φρέσκα και αποξηραμένα φρούτα της χουρμαδιάς παράγονται, καθώς και καταναλώνονται, σε χώρες της Μέσης Ανατολής, της Δυτικής Ασίας και της Βόρειας Αφρικής. Στις ΗΠΑ, οι φοίνικες αναπτύσσονται στη Φλώριντα και στην Καλιφόρνια.
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Οι αποξηραμένοι χουρμάδες ανήκουν στην οικογένεια των αποξηραμένων φρούτων. Έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής από τους φρέσκους, είναι εξαιρετικά εύγεστοι και συγχρόνως προσφέρουν πολύτιμα θρεπτικά συστατικά που προάγουν την υγεία. Τα φυσικά σάκχαρα καταλαμβάνουν το 70% των αποξηραμένων χουρμάδων και το υπόλοιπο 30% οι πρωτεΐνες, οι φυτικές ίνες, και τα μέταλλα όπως σελήνιο, χαλκό, κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο και ασβέστιο. Περιέχουν κάποιες μικρές ποσότητες βιταμινών B6, B9, B2 και B3, και μικρότερες ποσότητες βιταμινών B1, C και A. Είναι πλούσιοι σε πολυφαινόλες, ανθοκυανίνες, στερόλες και καροτενοειδή.
Μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί έχουν δείξει ότι οι αποξηραμένοι χουρμάδες περιέχουν τις υψηλότερες περιεκτικότητες πολυφαινολών συγκριτικά με όλα τα υπόλοιπα αποξηραμένα φρούτα. Οι αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις, αντιβακτηριδιακές και γαστροπροστατευτικές δράσεις των χουρμάδων έχουν πλέον καθιερωθεί. Η κατανάλωση χουρμάδων προάγει την υγεία του κατώτερου γαστρεντερικού, ενισχύοντας την ανάπτυξη ωφέλιμων βακτηρίων, αποτρέποντας τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων. Τέλος, οι χουρμάδες πιθανόν να διαδραματίζουν ευεργετικό ρόλο και στη ρύθμιση του διαβήτη μέσω της αύξησης της παραγωγής ινσουλίνης και με την μείωση της απορρόφησης της γλυκόζης.
προϊοντα
Deglet Nour.
ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ
2 kg
5 kg
ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ
Συμβατική και Βιολογική.
ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ
Ο χρόνος συγκομιδής είναι από τον Αύγουστο έως τον Οκτώβριο.
ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Η παγκόσμια παραγωγή έφθασε το 1 εκατομμύριο μετρικούς τόνους το 2017.
Η Σαουδική Αραβία ήταν ο κορυφαίος παραγωγός χουρμάδων. Ακολούθησε το Ιράν (17%), τα ΗΑΕ (12%), η Τυνησία (10%) και η Αίγυπτος και η Αλγερία, με παρόμοιο ποσοστό (9%).
Εκτιμώμενη παγκόσμια κατανάλωση χουρμάδων: 927.000 μετρικοί τόνοι το 2016.
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΧΩΡΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ
Η Σαουδική Αραβία παράγει περισσότερους χουρμάδες από οποιοδήποτε άλλο έθνος
Χουρμάδες που αναπτύσσονται σε έναν φοίνικα
ΩΡΙΜΑ ΦΡΟΥΤΑ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΞΗΡΑΝΣΗ
Οι χουρμάδες είναι οι αγαπημένοι των διατροφολόγων