ΑΠΟΞΗΡΑΜΕΝΑ ΔΑΜΑΣΚΗΝΑ
ΥΨΗΛΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟΞΗΡΑΜΕΝΑ ΔΑΜΑΣΚΗΝΑ ΓΙΑ ΧΟΝΔΡΕΜΠΟΡΟΥΣ, ΔΙΑΝΟΜΕΙΣ, ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΩΓΕΙΣ
ΔαμΑσκηνα: μια σΥντομη εισαγωγΗ
Tο αποξηραμένο δαμάσκηνο είναι δαμάσκηνο που έχει υποστεί ξήρανση, και περισσότερες από 1000 ποικιλίες δαμάσκηνων καλλιεργούνται προς ξήρανση (με κουκούτσια που είνα εύκολο να αφαιρεθούν) με ή χωρίς κουκούτσι. Τα καλύτερα δαμάσκηνα καλλιεργούνται παγκοσμίως στην Αφρική και στην Καλιφόρνια. Η Κίνα είναι μακράν η κορυφαία χώρα παραγωγής, αντιπροσωπεύοντας 6.663.165 τόνους, ακολουθούμενη από την Ινδία και τη Σερβία. Η κύρια ποικιλία που καλλιεργείται στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι η 'Improved French'.
Τα δαμάσκηνα είναι ένα πολύπλευρο είδος, με τις σημαντικότερα εμπορικές δαμασκηνιές να είναι μεσαίου μεγέθους, και συνήθως κλαδεύονται στα πέντε ή έξι μέτρα σε ύψος. Το κλάδεμα με τα χέρια βοηθά στη ρύθμιση του σχήματος του δέντρου, τον έλεγχο του μεγέθους των φρούτων, την διατήρηση μίας υγιούς ανάπτυξης και παράλληλα την διασφάλιση εξαιρετικής ποιότητας των δαμάσκηνων. Οι δαμασκηνιές έχουν μέτρια ανθεκτικότητα, και χωρίς κλάδεμα, μπορούν να φθάσουν σε ένα ύψος 12 μέτρων και να απλωθούν πέρα από 10 μέτρα. Σε πλήρη παραγωγικότητα συγκομίζονται κατά μέσο όρο 100 κιλά (150-300 λίβρες) ακατέργαστων φρούτων ετησίως, εντός περιόδου 30 ημερών, γύρω στον Αύγουστο.
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Τα αποξηραμένα δαμάσκηνα αποτελούν μια πολύ καλή πηγή ενέργειας, ενώ σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν πως η συστηματική κατανάλωσή τους μπορεί να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. Το γεγονός αυτό, οφείλεται εν μέρει στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες, ενώ φαίνεται πως και άλλα συστατικά που περιέχονται σε αυτά, όπως η σορβιτόλη και ορισμένες φαινολικές ενώσεις, παρουσιάζουν βοηθητική δράση, βελτιώνοντας την κινητικότητα του εντέρου. Ακόμη, ερευνητικά δεδομένα δείχνουν πως τα αποξηραμένα δαμάσκηνα ενδεχομένως να δρουν και ως προβιοτικά, ευνοώντας την ανάπτυξη ωφέλιμων για την εντερική λειτουργία βακτηρίων.
Πέραν όμως της ευεργετικής τους δράσης στο πεπτικό σύστημα, αποτελούν είναι πολύ θρεπτικά και προσφέρουν πλήθος πολύτιμων συστατικών για την υγεία και την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού. Ειδικότερα, τα αποξηραμένα δαμάσκηνα συγκαταλέγονται στις πλούσιες πηγές βιταμίνης Κ, ενώ περιέχουν και σημαντικές ποσότητες βιταμινών του συμπλέγματος Β, βιταμίνης Α και Ε, καλίου, ασβεστίου, μαγνησίου, φωσφόρου και μαγγανίου. Από την άλλη, η διατροφική τους αξία ενισχύεται και από την παρουσία αντιοξειδωτικών, και ειδικότερα φαινολικών ενώσεων και καροτενοειδών, τα οποία προστατεύουν τον οργανισμό από την επιβλαβή δράση των ελευθέρων ριζών και συμβάλλουν στην πρόληψη της εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις και διάφορες μορφές καρκίνου. Τέλος, πρόσφατα ερευνητικά δεδομένα συνδέουν τα αποξηραμένα δαμάσκηνα και με την οστική υγεία, καθώς έχει φανεί πως η κατανάλωσή τους συνδέεται με βελτίωση της οστικής μάζας και μείωση του κινδύνου εμφάνισης οστεοπόρωσης.
ΠΡΟΪΟΝΤΑ
Με ή χωρίς κουκούτσι.
ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ
5 kg
10 kg
12.5 kg
Βάρος ανά χαρτοκιβώτιο.
ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ
Συμβατική και Βιολογική.
ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ
Ο χρόνος συγκομιδής είναι από τον Αύγουστο έως τον Οκτώβριο.
ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Η παγκόσμια παραγωγή ανήλθε στους 242.700 μετρικούς τόνους το 2017.
Οι ΗΠΑ ήταν ο κορυφαίος παραγωγός το 2017 με το 40% της παγκόσμιας παραγωγής δαμάσκηνων. Η Χιλή και η Γαλλία ακολούθησαν με 31% και 21% της παγκόσμιας παραγωγής, αντίστοιχα.
Εκτιμώμενη παγκόσμια κατανάλωση δαμάσκηνων: 227.000 εκατομμύρια μετρικοί τόνοι το 2016.
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΧΩΡΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ
Οι ΗΠΑ, η Χιλή και η Γαλλία είναι οι μεγαλύτεροι παραγωγοί δαμάσκηνων
ΔΑΜΑΣΚΗΝΑ ΕΠΑΝΩ ΣΤΟ ΔΕΝΔΡΟ
ΔΙΑΛΟΓΗ ΚΑΙ ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΔΑΜΑΣΚΗΝΩΝ
ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΜΕ ΔΑΜΑΣΚΗΝΑ