ΣΤΑΦΙΔΕΣ

ΧΥΜΑ ΣΤΑΦΙΔΕΣ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΧΟΝΔΡΕΜΠΟΡΟΥΣ, ΔΙΑΝΟΜΕΙΣ, ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΝΟΜΕΙΣ

 
 

ΣΤΑΦΙΔΕΣ: ΜΙΑ ΣΥΝΤΟΜΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Το αμπέλι αποτελεί παραγωγική καλλιέργεια στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου εδώ και χιλιετίες. Τα σταφύλια συγκομίζονται από τον Αύγουστο έως τις αρχές Οκτωβρίου, και για να διατηρηθούν και να παραχθούν εμπορικά, πρέπει να ξηρανθούν. Οι σταφίδες είναι πλούσιες σε διαιτητικές ίνες και μέταλλα, όπως ο χαλκός και ο σίδηρος και έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Συνιστώνται ως καθημερινό σνακ για τον έλεγχο βάρους. Καθώς είναι χαμηλά σε λιπαρά, βοηθούν στον έλεγχο της γλυκόζης, της πεπτικής λειτουργίας και της ρύθμισης του αίματος. Οι σταφίδες συμβάλλουν επίσης στη θεραπεία της αναιμίας που προκαλείται από την ανεπάρκεια σιδήρου.

Μερικές φορές, το διοξείδιο του θείου χρησιμποποιείται στις σταφίδες μετά την προεπεξεργασία, και πριν από την ξήρανση, για να μειωθεί ο ρυθμός αμαύρωσης, να διατηρηθεί η γεύση και να αποτραπεί η απώλεια ορισμένων βιταμινών κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ξήρανσης.

Οι αποξηραμένες σταφίδες παράγονται σε όλο τον κόσμο. Υπάρχουν σε διαφορετικά μεγέθη, και πολλά χρώματα, από μπλε-μαύρο σε ανοιχτό κίτρινο, ανάλογα με την ποικιλία σταφυλιών. Η συμβολή τους στην παγκόσμια πολιτιστική γαστρονομία είναι τεράστια.

 
 

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Οι σταφίδες διακρίνονται και για τα ιδιαίτερα οφέλη τους στην ανθρώπινη υγεία. Όσον αφορά τη θρεπτική αξία της σταφίδας, λόγω των φυσικών σακχάρων της αλλά και συστατικών όπως το μαγγάνιο και το μαγνήσιο, παρέχει στον οργανισμό υψηλά ποσά ενέργειας και συμβάλλει στην κινητοποίηση του νευρομυικού μας συστήματος. Για αυτό και θεωρείται ένα σνακ ιδανικό για αθλούμενους πριν την άσκηση. Διαθέτει σημαντικές ποσότητες ψευδαργύρου, καλίου, φωσφόρου και σιδήρου.

Αδιαμφισβήτητα όμως ένα από τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά της σταφίδας είναι η παρουσία υψηλών συγκεντρώσεων αντιοξειδωτικών συστατικών. Ειδικότερα, είναι πλούσια σε φλαβονοειδή, ανθοκυανίνες και ρεσβερατρόλη, συστατικά που έχει φανεί ότι παρέχουν καρδιο-προστατευτική δράση. Επιπλέον, η διεθνής επιστημονική βιβλιογραφία, δείχνει ότι τα εν λόγω συστατικά διαθέτουν αντικαρκινικές, αντιμικροβιακές και αντι-αλλεργικές ιδιότητες, ενώ η αυξημένη πρόσληψή τους έχει συσχετισθεί με τη βελτίωση της αντιοξειδωτικής ικανότητας του οργανισμού, γεγονός που μπορεί να συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων που συνδέονται με το οξειδωτικό στρες.

ΠΡΟΪΟΝΤΑ

  • Sultanas

  • Golden

  • Thompson

  • Various other types

ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ

  • 10 kg

  • 12.5 kg

Βάρος ανά χαρτοκιβώτιο.

ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ

Συμβατική και Βιολογική.

ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ

Η συγκομιδή πραγματοποιείται από τον Αύγουστο έως τον Οκτώβριο.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

  • Η παγκόσμια παραγωγή έφτασε τους 1,2 εκατομμύρια μετρικούς τόνους το 2017.

  • Η Τουρκία και οι ΗΠΑ ήταν οι κορυφαίοι παραγωγοί το 2017 με το 44% της παγκόσμιας παραγωγής σταφίδας, που ανέρχεται σε 525.000. Η Ινδία, η Κίνα και το Ιράν ακολούθησαν με παραγωγή που κυμαινόταν μεταξύ 140.000 μετρικούς τόνους και 100.000 μετρικούς τόνους.

  • Εκτιμώμενη παγκόσμια κατανάλωση σταφίδας: 1,311 εκατομμύρια μετρικοί τόνοι το 2016.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΧΩΡΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

Η ΤΟΥΡΚΙΑ & ΟΙ ΗΠΑ ΠΑΡΑΓΟΥΝ ΤΟ ΗΜΙΣΥ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΣΤΑΦΙΔΑΣ

 
 

Σταφύλια στο αμπέλι

Ξήρανση για την παραγωγή σταφίδας στην Τουρκία

Το Bobotie είναι ένα παραδοσιακό Πιάτο στη Νότιο Αφρική που γίνεται με σταφίδες

Τηγανίτες με μπανάνα & σταφίδες