ΚΟΥΚΟΥΝΑΡΙ
ΚουκουνΑρια εξαιρετικΗς ποιΟτητας για χονδρεμπΟρους, διανομεΙς, προμηθευτΕς και εισαγωγεΙς.
ΚΟΥΚΟΥΝΑΡΙΑ: ΜΙΑ ΣΥΝΤΟΜΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Τα πεύκα καλλιεργούνται σε όλη την υφήλιο στα ήπια κλίματα. Οι διαφορετικές ποικιλίες παράγουν διάφορα μεγέθη σπόρων, με μόνο ένα μικρό ποσοστό (περίπου 20) να παρουσιάζει ενδιαφέρον προς ανθρώπινη κατανάλωση. Τα κουκουνάρια είναι ένας χαμαιλέοντας γεύσης, που χρησιμοποιείται σε καθημερινά πιάτα και είδη ζαχαροπλαστικής, σε έναν μεγάλο αριθμό κουζινών, από κινέζικα (με γλυκό καλαμπόκι), ιαπωνικά (με σύκα), Μέσης Ανατολής (ρύζια και πιλάφια), ελληνικά, ιταλικά (πέστο), ρωσικά (ροζ καρβέλι), στη Βόρεια Αφρική (κεφτεδάκια) και ισπανικά (παέγια και πιάτα ψαριών).
Τα κουκουνάρια είναι γνωστά ως «το χαβιάρι των ξηρών καρπών», όχι τόσο για τη γεύση τους όσο για την δυναμική τιμή τους και τα πλούσια περιθώρια κέρδους. Το τελευταίο οφείλεται στο γεγονός ότι η συγκομιδή είναι μία αρκετά εντατική και εξειδικευμένη εργασία. Αυτό λαμβάνει επίσης υπόψη την περίοδο αναμονής ώστε τα δέντρα να αναπτυχθούν αρκετά για να έχουν μια υγιή απόδοση, και επιπλέον τους 18 μήνες που χρειάζονται τα κουκουνάρια για να ωριμάσουν μόλις αφαιρεθούν από τους κώνους πεύκων.
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
NUTRIENT | UNIT | VALUE PER 100G |
---|---|---|
Water | g | 2.28 |
Energy | kcal | 673 |
Protein | g | 13.69 |
Total lipid(fat) | g | 68.37 |
Carbohydrates, by difference | g | 13.08 |
Fiber, total dietary | g | 3.7 |
Sugars, total | g | 3.59 |
Τα κουκουνάρια προσφέρουν πλήθος πολύτιμων θρεπτικών συστατικών, που συμβάλλουν στη διατήρηση της υγείας του οργανισμού. Τα κουκουνάρια περιέχουν φυτική πρωτεΐνη και φυτικές ίνες, ενώ το μεγαλύτερο μέρος του λίπους που περιέχεται σε αυτά αποτελείται από πολυακόρεστα και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, τα λεγόμενα «καλά» λιπαρά, που συμβάλλουν στην προστασία της υγείας του καρδιαγγειακού συστήματος. Επιπλέον, τα κουκουνάρια αποτελούν πλούσια πηγή απαραίτητων μετάλλων και ιχνοστοιχείων, όπως ο φώσφορος, το μαγνήσιο, ο ψευδάργυρος, το μαγγάνιο, ο σίδηρος και το ασβέστιο. Είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνη Ε και Κ, αι έχουν σημαντικά ποσοστά βιταμινών του συμπλέγματος Β. Τέλος, τα κουκουνάρια περιέχουν αντιοξειδωτικά συστατικά, όπως πολυφαινόλες και καροτενοειδή και μικρές ποσότητες φυτοστερολών, οι οποίες φαίνεται να συμβάλλουν στη καλύτερη ρύθμιση των επιπέδων χοληστερόλης.
ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Η παγκόσμια παραγωγή ανήλθε σε σχεδόν 22.850 μετρικούς τόνους (βάσει πυρήνα) το 2017.
Η Κίνα ήταν ο κορυφαίος παραγωγός το 2017, με το 39% της παγκόσμιας παραγωγής κουκουναριών. Η Βόρεια Κορέα, το Πακιστάν και το Αφγανιστάν ακολούθησαν με 13% έκαστη.
Εκτιμώμενη παγκόσμια κατανάλωση σε βάση πυρήνα: 21.690 μετρικοί τόνοι το 2016.
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΧΩΡΕς ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ
Το μεγαλύτερο μέρος της παγκόσμιας παραγωγής κουκουναριών προέρχεται από την Ανατολική Ασία
Οι κώνοι πεύκων καθιστούν ιδιαίτερα δύσκολη την πρόσβαση στον καρπό
Τα ψημένα κουκουνάρια αποτελούν μια εξαιρετική προσθήκη στις σαλάτες
Τα κουκουνάρια και ο βασιλικός είναι τα βασικά συστατικά για τη παρασκευή πέστο