ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΑ

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΧΥΜΑ ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΑ ΓΙΑ ΧΟΝΔΡΕΜΠΟΡΟΥΣ, ΔΙΑΝΟΜΕΙΣ, ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΩΓΕΙΣ

 
 

ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΑ: ΜΙΑ ΣΥΝΤΟΜΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Αρχαιολογικά ευρήματα αποκαλύπτουν έναν λάκκο Μεσολιθικής περιόδου γεμάτο από καμένα κελύφη φουντουκιού στο Staosnaig, στη σκωτσέζικη νήσο Colonsay. Τα φουντούκια θεωρούνταν σύμβολο σοφίας και γνώσης, όπως περιέγραψαν οι Αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι. Ωστόσο, οι περισσότερες ποικιλίες δεν επιτεύχθηκαν μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα.

Η φουντουκιά (ή θάμνος, εάν κλαδευτεί) μπορεί να αναπτυχθεί πρακτικά οπουδήποτε, κάτι το οποίο είναι αδύνατον να εξηγηθεί από πού προέρχεται, δεδομένου ότι διαφορετικές ποικιλίες εμφανίζονται να είναι εγγενείς σε διαφορετικά μέρη του κόσμου. Τα δέντρα προτιμούν το καλοστραγγισμένο έδαφος, μη πλούσιο σε θρεπτικά στοιχεία, και είναι τεχνικά αυτογόνιμα. Μετά από περίπου 4 με 5 χρόνια, είναι έτοιμα για συγκομιδή, και είναι καλύτερα να συλλέγονται το φθινόπωρο μόλις τα κελύφη έχουν κιτρινίσει.

Μια ώριμη, καλά διατηρημένη φουντουκιά μπορεί να παραγάγει έως και 15 κιλά ξηρούς καρπούς σε ένα χρόνο και οι κύριες χώρες παραγωγής φουντουκιού είναι η Τουρκία, η Ιταλία, οι ΗΠΑ και η Ελλάδα.

 
 

διατροφικα στοιχεια

NUTRIENT UNIT VALUE PER 100G
Water g 5.31
Energy kcal 628
Protein g 14.95
Total lipid(fat) g 60.75
Carbohydrates, by difference g 16.70
Fiber, total dietary g 9.7
Sugars, total g 4.34

Τα φουντούκια είναι ξηροί καρποί με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτείνη και σχετίζονται με το υψηλό αίσθημα κορεσμού και για αυτό προτείνονται σε προγράμματα απώλειας βάρους. Παράλληλα, είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης Ε, η οποία έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, προστατεύοντας τα κύτταρα του οργανισμού από την επιβλαβή δράση των ελεύθερων ριζών. Επίσης, συμβάλλουν στη φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και των αγγείων, τη σύνθεση των ερυθρών αιμοσφαιρίων και την αξιοποίηση της βιταμίνης Κ από τον οργανισμό. Ενδεικτικά, 15 φουντούκια καλύπτουν περίπου το 20% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης βιταμίνης Ε, για υγιείς ενήλικες. Επιπλέον, τα φουντούκια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, μονοακόρεστα λιπαρά, τα οποία συμβάλλουν στην προστασία της καρδιάς, βιταμίνη Β6, καθώς και απαραίτητα μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όπως το κάλιο, το μαγνήσιο, ο φώσφορος και ο σίδηρος, ενώ είναι πλούσια και σε αντιοξειδωτικά συστατικά.

 

προϊοντα

  • Natural hazelnuts.

  • Blanched raw hazelnuts.

  • Blanched roasted hazelnuts.

  • Blanched roasted hazelnut diced.

  • Hazelnut paste.

ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ

  • Τα φουντούκια συσκευάζονται σε χαρτοκιβώτια των 10 και 20 κιλών, σε τσουβάλια των 50 κιλών και σε σακιά των 1000 κιλών.

ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ

Η συγκομιδή ξεκινάει τον Αύγουστο και τελειώνει τον Σεπτέμβριο.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

  • Η παγκόσμια παραγωγή έφτασε τους 490.000 μετρικούς τόνους (βάσει πυρήνα).

  • Η Τουρκία ήταν ο κορυφαίος παραγωγός το 2017 με το 73% της παγκόσμιας παραγωγής φουντουκιού. Ακολούθησαν η Ιταλία και το Αζερμπαϊτζάν.

  • Εκτιμώμενη παγκόσμια κατανάλωση: 424.000 μετρικοί τόνοι (βάσει πυρήνα) το 2016.

Πηγή: International Nut and Dried Fruit Council

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΧΩΡΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

Η Τουρκία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός φουντουκιών παγκοσμίως

 
 

Οπωρώνας Φουντουκιού - Ιταλία

Καλλιέργεια Φουντουκιών

Πάστα Φουντουκιού και Σοκολάτας

Το γάλα φουντουκιού έχει γίνει μια δημοφιλής εναλλακτική στα γαλακτοκομικά προϊόντα