ΠΑΠΑΡΟΥΝΟΣΠΟΡΟΣ

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΧΥΜΑ ΠΑΠΑΡΟΥΝΟΣΠΟΡΟΣ ΓΙΑ ΧΟΝΔΡΕΜΠΟΡΟΥΣ, ΔΙΑΝΟΜΕΙΣ, ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΩΓΕΙΣ

 
 

ΠΑΠΑΡΟΥΝΟΣΠΟΡΟΣ: ΜΙΑ ΣΥΝΤΟΜΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Οι μπλε σπόροι παπαρούνας (ή παπαρουνόσπορος) προέρχονται από τη γνωστή παπαρούνα (επιστημονική ονομασία Papaver somniferum) και χρησιμοποιούνται κυρίως στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική. Η γεύση αυτών των σπόρων, είναι ελαφρώς γλυκιά και θυμίζει αυτή των ξηρών καρπών. Όταν ψήνονται η γεύση και το άρωμα γίνονται ακόμη πιο έντονα. Οι μπλε σπόροι παπαρούνας περιέχουν πολύ μικρή ποσότητα αλκαλοειδών οπίου, όπως μορφίνη, κωδεΐνη, θεβεΐνη και παπαβερίνη. Επομένως, οι σπόροι αυτοί μπορεί να έχουν αναλγητικές, καταπραϋντικές, ελαφρώς υπνωτικές και αντιβηχικές ιδιότητες.

 
 

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Οι μπλε σπόροι παπαρούνας είναι καλή πηγή φυτικών ινών. Συγκεκριμένα, 100 g έχουν 19,5 g φυτικών ινών. Οι φυτικές ίνες συνεισφέρουν στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας και στην μείωση των επιπέδων της "κακής" χοληστερόλης. Αποτελούν πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β όπως η θειαμίνη, το παντοθενικό οξύ, η πυριδοξίνη, η ριβοφλαβίνη, η νιασίνη και το φολικό οξύ. Πολλές από αυτές βοηθούν τον μεταβολισμό και είναι απαραίτητες για τη λειτουργία του οργανισμού.

Είναι πλούσιοι σε ανόργανα στοιχεία, σίδηρο, χαλκό, ασβέστιο, κάλιο, μαγγάνιο, ψευδάργυρο και μαγνήσιο. Είναι ιδιαίτερα πλούσιοι στο λινολεϊκό (ω-6) και ελαϊκό οξύ. Το ελαϊκό οξύ, είναι ένα μονοακόρεστο λιπαρό οξύ που βοηθά στη μείωση της "κακής" χοληστερόλης και συνεισφέρει στη καλύτερη λειτουργία της καρδιάς.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΧΩΡΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

Η Τσεχία, η Τουρκία και η Ισπανία ηγούνται παγκοσμίως στην παραγωγή παπαρουνόσπορου

 
 

Παπαρούνα που αναπτύσσεται μια απαλή ζεστή ηλιόλουστη μέρα

Φρέσκος καπνιστός σολομός σε μπέιγκελ με σπόρους παπαρούνας