ΚΑΡΥΔΙΑ

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΡΥΔΙΑ ΓΙΑ ΧΟΝΔΡΕΜΠΟΡΟΥΣ, ΔΙΑΝΟΜΕΙΣ, ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΩΓΕΙΣ

 
 

ΚΑΡΥΔΙΑ: ΜΙΑ ΣΥΝΤΟΜΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Γνωστή κυρίως για το "βασιλικό" της μέγεθος, η πανίσχυρη καρυδιά βρίσκεται επίσης ανάμεσα στα πιο ανθεκτικά και μακροβιότερα δέντρα ξηρών καρπών. Τα περισσότερα είδη καρυδιάς είναι παραγωγικά για πάνω από έναν αιώνα έως και 310 χρόνια.

Οι ανασκαφές υποδεικνύουν ότι η κοινή καρυδιά (Juglans regia) ήταν γνωστή στην Ευρώπη πριν από τουλάχιστον 7.000 έτη. Η επιλεκτική αναπαραγωγή αυτού του φυλλοβόλου δέντρου πιστεύεται ότι ξεκίνησε από τους Αρχαίους Έλληνες, αν και σήμερα η καλλιέργεια του καρυδιού λαμβάνει χώρα σχεδόν σε κάθε μέρος του κόσμου, με την Κίνα και τις ΗΠΑ να είναι οι κύριοι παραγωγοί. Η συγκομιδή είναι τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο. Η απόδοση ποικίλλει σημαντικά, και κυμαίνεται από 16 κιλά ανά δέντρο, ενώ οι υγιείς και ώριμες καρυδιές παράγουν έως και 350 λίβρες (160 κιλά) ξηρών καρπών.

 
 

 NUTRITIONAL FACTS

NUTRIENT UNIT VALUE PER 100G
Water g 4.07
Energy kcal 654
Protein g 15.23
Total lipid(fat) g 65.21
Carbohydrates, by difference g 13.71
Fiber, total dietary g 6.7
Sugars, total g 2.61

Τα καρύδια συγκαταλέγονται στους πλέον θρεπτικότερους ξηρούς καρπούς, καθώς έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πολύτιμα και ευεργετικά συστατικά. Παράλληλα, πολλές μελέτες των τελευταίων ετών έχουν συσχετίσει τη συστηματική κατανάλωσή τους με σημαντικά οφέλη για την υγεία. Αναφορικά με τη διατροφική τους αξία, τα καρύδια περιέχουν πρωτεΐνη φυτικής προέλευσης, φυτικές ίνες και υψηλές ποσότητες μετάλλων και ιχνοστοιχείων, όπως το μαγγάνιο, ο φώσφορος, το μαγνήσιο και ο ψευδάργυρος. Επιπλέον, διαθέτουν σημαντικές ποσότητες βιταμινών του συμπλέγματος Β και ιδιαίτερα θειαμίνης, φυλλικού οξέος και βιταμίνης Β6, καθώς και πλήθος αντιοξειδωτικών και φυτοχημικών συστατικών. Αυτό όμως που κάνει τα καρύδια να ξεχωρίζουν είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε πολυακόρεστα απαραίτητα λιπαρά οξέα.

Έτσι, αποτελούν μια από τις πλουσιότερες φυτικές πηγές ω-3 λιπαρών οξέων, ενώ η περιεκτικότητά τους σε α-λινολενικό οξύ είναι υψηλότερη από κάθε άλλο είδος ξηρού καρπού. Ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι τα καρύδια μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση της «κακής» χοληστερόλης, της αρτηριακής πίεσης, του οξειδωτικού στρες και ορισμένων δεικτών φλεγμονής, αλλά και στη βελτίωση της λειτουργίας των αγγείων. Ταυτόχρονα, έχει αποδειχθεί ότι η συστηματική κατανάλωση καρυδιών έχει ευεργετική δράση στην υγεία του εγκεφάλου, μειώνοντας την πιθανότητα εμφάνισης εκφυλιστικών νόσων του νευρικού συστήματος. Τέλος, πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι τα καρύδια πιθανόν να είναι ωφέλιμα για την ποιότητα του ύπνου και την ανδρική γονιμότητα.

 

ΠΡΟΪΟΝΤΑ


Extra Light
Light
Amber light
Amber
Halves
Quarters
Broken
Quarters
Brokens
Mixes

ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ

Τα καρύδια συσκευάζονται σε χαρτοκιβώτια των 25 λιβρών ή των 10 κιλών.

ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ

Συμβατική και Βιολογική.

ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ

Ο χρόνος συγκομιδής στην Ινδία ξεκινά τον Σεπτέμβριο και τελειώνει τον Νοέμβριο. Στις ΗΠΑ, η συγκομιδή ξεκινά τον Σεπτέμβριο και διαρκεί μέχρι τον Οκτώβριο. Στη Χιλή, τα καρύδια συγκομίζονται τον Φεβρουάριο. Στη Μολδαβία και την Ουκρανία, τα καρύδια συγκομίζονται τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

  • Η παγκόσμια παραγωγή ανήλθε σε 871.850 μετρικούς τόνους (βάσει πυρήνα).

  • Οι ΗΠΑ και η Κίνα ήταν οι κορυφαίοι παραγωγοί το 2017 με συνολικά το 70% της παγκόσμιας παραγωγής καρυδιών. Ακολούθησαν η Ουκρανία, η Χιλή και η Γαλλία.

  • Εκτιμώμενη παγκόσμια κατανάλωση με βάση το κέλυφος: 890.000 μετρικοί τόνοι το 2016.

Πηγή: International Nut and Dried Fruit Council

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΧΩΡΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

Οι ΗΠΑ και η Κίνα είναι οι μεγαλύτεροι παραγωγοί παγκοσμίως.

 
 
37785335_s.jpg

Άγουρα καρύδια

Ανοιγμένο καρύδι

Σαλάτα παντζαριού με καρύδια

Μπράουνις με Σοκολάτα και Καρύδια