ΑΜΥΓΔΑΛΑ
ΑΜΥΓΔΑΛΑ: ΜΙΑ ΣΥΝΤΟΜΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Χαμένη στα βάθη του μύθου, του θρύλου και της ιστορίας, η ακριβής προέλευση του αμυγδαλιάς παραμένει αβέβαιη, αν και γνωρίζουμε ότι οι καλλιεργημένες αμυγδαλιές ήταν γνωστές από το 4000 π.Χ. Η παλαιότερη αναφορά προέρχεται από το βιβλίο της Γένεσης 43:11, όπου ο Ισραήλ λέει: "Πάρε λίγο μύρο, λίγο μέλι, κόμμι, σταφίδες και αμύγδαλα".
Σήμερα, οι αμυγδαλιές καλλιεργούνται σε όλο τον κόσμο, εκεί όπου οι συνθήκες είναι κατάλληλες. Αγαπούν τον ήλιο, τα ζεστά και ξηρά καλοκαίρια, και τους ήπιους και υγρούς χειμώνες. Ανθούν σε ανήμπορα εδάφη, ανοίγοντας τα άνθη τους την αρχή της άνοιξης και είναι έτοιμες για συγκομιδή το φθινόπωρο.
Λόγω των πολλαπλών χρήσεων των αμυγδαλιών - από ιατρική μέχρι μαγειρική - η συγκομιδή απαιτεί μεγάλη προσοχή. Για να διατηρηθούν οι ιδιότητες του καρπού, γίνεται χειροκίνητη συγκομιδή, κουνώντας το δέντρο και χρησιμοποιώντας μακριές ράβδους και κοντάρια για να απελευθερώσουν τα αμύγδαλα.
Ξεκινήστε ένα ταξίδι στον εκπληκτικό κόσμο των αμυγδαλιών, όπου η πλούσια συγκομιδή πλέκεται με την ανθεκτική διάρκεια ζωής αυτών των επιβλητικών δέντρων. Μια καλά φροντισμένη και υγιής αμυγδαλιά, με την ανθεκτικότητά της και την πλούσια γενναιοδωρία της, μπορεί να παράγει από 23 έως 30 κιλά αμυγδάλους ανά δέντρο σε μία συγκομιδή. Αυτή η πλούσια συγκομιδή, φυλάσσει τις ιδιότητες του καρπού και εντυπωσιάζει τις αισθήσεις, τρέφοντας αμέτρητες ζωές. Ωστόσο, η γοητεία των αμυγδαλιών ξεπερνά πολύ τη συγκομιδή τους. Αυτά τα επιβλητικά δέντρα στέκονται ως φύλακες του χρόνου, διακοσμώντας τις αγρούς για δεκαετίες και συχνά υπερβαίνοντας τα 20 έως 25 χρόνια παραγωγικής ζωής. Ορισμένα ακόμη αντέχουν για πάνω από έναν αιώνα. Στην ευαίσθητη ισορροπία μεταξύ συγκομιδής και διάρκειας ζωής, οι αμυγδαλιές ενσαρκώνουν την αρμονική σύνδεση μεταξύ της καλλιέργειας από τον άνθρωπο και της γενναιοδωρίας της φύσης, υπενθυμίζοντάς μας τις ανταμοιβές που μπορεί να φέρει η υπομονή, η φροντίδα και η φιλοπροστασία. Αυτά δεν είναι απλώς μια πηγή διατροφής, αλλά είναι σύμβολα ανθεκτικότητας, μακροζωίας και του βαθιάς συνδέσεις μεταξύ ανθρώπου και φυσικού κόσμου.
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
NUTRIENT | UNIT | VALUE PER 100G |
---|---|---|
Water | g | 4.41 |
Energy | kcal | 579 |
Protein | g | 21.15 |
Total lipid(fat) | g | 49.93 |
Carbohydrates, by difference | g | 21.15 |
Fiber, total dietary | g | 12.5 |
Sugars, total | g | 4.35 |
Τα αμύγδαλα είναι πλούσια σε πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης και φυσικές φυτικές ίνες. Περιέχουν κυρίως μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά, τα λεγόμενα «καλά» λιπαρά, που έχουν καρδιο-προστατευτικές ιδιότητες και βοηθούν στη βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ, ιδιαίτερα όταν καταναλώνονται προς αντικατάσταση των κορεσμένων λιπαρών οξέων. Παράλληλα, τα αμύγδαλα αποτελούν μια καλή πηγή βιταμίνης Ε, ενός ισχυρού αντιοξειδωτικού που ενισχύει την άμυνα του οργανισμού και προστατεύει τα κύτταρα από το οξειδωτικό στρες (που συνδέεται με τον κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων χρόνιων νοσημάτων). Ακόμη, είναι ιδιαίτερα πλούσια σε μαγνήσιο, ενώ περιέχουν και σημαντικές ποσότητες βιταμινών του συμπλέγματος Β και πολύτιμων μετάλλων και ιχνοστοιχείων όπως το ασβέστιο, ο χαλκός, το μαγγάνιο, το μαγνήσιο, ο σίδηρος, το κάλιο, ο φώσφορος και ο ψευδάργυρος.
ΠΡΟΪΟΝΤΑ
Φυσικά αμύγδαλα, φυσικά σε φέτες, φυσικά θρυμματισμένα, φυσικά κομμένα σε κύβους, φυσικά σε μορφή άλευρου, λευκασμένα αμύγδαλα, λευκασμένα σε φέτες, λευκασμένα θρυμματισμένα, λευκασμένα σε κύβους, λευκασμένα σε μορφή άλευρου.
ΜΕΓΕΘΗ
Τα Αμύγδαλα των ΗΠΑ έχουν τα εξής μεγέθη: 16/18, 18/20, 20/22, 23/25, 24/26, 27/30, 30/32, 32/34 τεμάχια ανά ουγγιά.
Τα Αμύγδαλα Ισπανίας έχουν τα εξής μεγέθη: 18/20, 20/22, 23/25, 24/26, 27/30, 30/32, 32/34 τεμάχια ανά ουγγιά.
ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ
Τα Αμύγδαλα των ΗΠΑ συσκευάζονται σε χαρτοκιβώτια των 50 λιβρών ή σε κάδους των 2200 λιβρών.
Τα Λευκασμένα αμύγδαλα συσκευάζονται σε χαρτοκιβώτια βάρους 10 ή 12,5 κιλών.
ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ
Συμβατική και Βιολογική.
ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ
Ο χρόνος συγκομιδής στις ΗΠΑ είναι τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο. Στην Ισπανία, ο χρόνος συγκομιδής είναι τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο.
ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Η παγκόσμια παραγωγή έφθασε τους 1,2 εκατομμύρια μετρικούς τόνους το 2017.
Οι ΗΠΑ ήταν ο κορυφαίος παραγωγός το 2017 με το 80% της παγκόσμιας παραγωγής αμυγδάλων. Ακολούθησαν η Αυστραλία και η Ισπανία.
Εκτιμώμενη παγκόσμια κατανάλωση σε βάση πυρήνα: 1,188 εκατομμύρια μετρικοί τόνοι το 2016.
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΧΩΡΕς ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ
ΙΣΠΑΝΙΑ ΚΑΙ Η.Π.Α
είναι οι παγκόσμιοι ηγέτες στην παραγωγή αμυγδάλων.
Σουηδικό Κέικ με Αμύγδαλα και Καφέ
Πατισερί από Νιφάδες Αμυγδάλου - Παρίσι
Χρυσό Γάλα Αμυγδάλου με Κουρκουμά