ΚΑΣΙΟΥΣ

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΧΥΜΑ ΚΑΣΙΟΥΣ ΓΙΑ ΧΟΝΔΡΕΜΠΟΡΟΥΣ, ΔΙΑΝΟΜΕΙΣ, ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΩΓΕΙΣ

 
 

ΚΑΣΙΟΥΣ: ΜΙΑ ΣΥΝΤΟΜΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Ένας κοντινός συγγενής του κισσού, του μάνγκο, και των κελυφωτών φιστικιών, το φυτό κάσιους προέρχεται από τα νησιά της Καραϊβικής, και τη βόρεια Νότια Αμερική, ειδικά τις βορειοανατολικές περιοχές της Βραζιλίας, όπου είναι μέρος των οικοσυστημάτων του τροπικού δάσους. Πορτογάλοι εξερευνητές και άποικοι ανακάλυψαν και μετέφεραν το κάσιους σε άλλα μέρη του κόσμου, και πλέον είναι ένα καλλιεργήσιμο φυτό στην Ινδία, το Βιετνάμ, την Ακτή Ελεφαντοστού και τη Νιγηρία, και παράγει περισσότερους από 1,9 μετρικούς τόνους ξηρών καρπών κάσιους κάθε χρόνο.

Το κάσιους είναι ένα τροπικό αειθαλές φυτό που μπορεί να φθάσει μέχρι και τα 14 μ (46 πόδια) στο ύψος, με τα δέντρα -"νάνοι" κάσιους, να αναπτύσσονται μέχρι και 6 μέτρα (20 πόδια), όντας πιό κερδοφόρα, με την πρώιμη ωρίμανση και τις υψηλότερες αποδόσεις για πάνω από 30 έτη.

 
 

 ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

NUTRIENT UNIT VALUE PER 100G
Water g 5.20
Energy kcal 553
Protein g 18.22
Total lipid(fat) g 43.85
Carbohydrates, by difference g 30.19
Fiber, total dietary g 3.3
Sugars, total g 5.91

Τα κάσιους περιέχουν κυρίως «καλά» μονοακόρεστα λιπαρά, με κυριότερο το ολεϊκό οξύ το οποίο βρίσκεται και στο ελαιόλαδο. Ενισχύουν την προστασία του δέρματος, καθώς περιέχουν σημαντικές ποσότητες χαλκού, ενός συστατικού που σχετίζεται με τον σχηματισμό της ελαστίνης και του κολλαγόνου του δέρματος. Περιέχουν αμινοξέα καλής ποιότητας, όπως η τρυπτοφάνη, που είναι απαραίτητα για άτομα που βρίσκονται στην ανάπτυξη όπως οι έφηβοι και τα παιδιά, για τους αθλητές και για τα άτομα τρίτης ηλικίας. Αποτελούν μια καλή πηγή φυτικών ινών, που βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου, δημιουργούν υψηλότερο αίσθημα κορεσμού και συμβάλλουν στη βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ. Επιπλέον, τα κάσιους περιέχουν μεγάλες ποσότητες βιταμινών του συμπλέγματος Β και ιδιαίτερα θειαμίνη και βιταμίνη Β6, οι οποίες βοηθούν τον μεταβολισμό, καθώς και βιταμίνη Ε, η οποία εμφανίζει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.

Μια μικρή χούφτα κάσιους είναι αρκετή για την πρόσληψη σημαντικής ποσότητας απαραίτητων μετάλλων και ιχνοστοιχείων, όπως φώσφορος, μαγνήσιο, μαγγάνιο, σίδηρος και ψευδάργυρος, ενώ τα αντιοξειδωτικά που περιέχουν προστατεύουν τον οργανισμό από τις αρνητικές επιπτώσεις του οξειδωτικού στρες.

 

ΜΕΓΕΘΗ

  • Ολόκληρα σε λίβρες: W180, W210, W240, W320, W450.

  • Λευκό, ψημένο, διπλοψημένο, W1, W2, W3.

ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ

  • Τα κάσιους συσκευάζονται υπό κενό σε συσκευασίες των 50 λιβρών.

ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ

Στην Ινδία και το Βιετνάμ, η συγκομιδή είναι από τον Μάρτιο μέχρι τον Ιούνιο. Στη Δυτική Αφρική, η συγκομιδή είναι από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Μάρτιο. Στην Ανατολική Αφρική, η συγκομιδή είναι από τον Οκτώβριο έως τον Δεκέμβριο, ενώ στη Βραζιλία, η συγκομιδή λαμβάνει χώρα από τον Νοέμβριο έως τον Φεβρουάριο

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

  • Η παγκόσμια παραγωγή έφθασε σχεδόν τους 790.000 μετρικούς τόνους (βάσει πυρήνα) το 2017.

  • Η Δυτική Αφρική ήταν ο κορυφαίος παραγωγός το 2017 με το 43% της παγκόσμιας παραγωγής κάσιους. Η Ινδία ήταν η πρώτη, η Ακτή Ελεφαντοστού κατέλαβε τη δεύτερη θέση και το Βιετνάμ ήταν η τρίτη χώρα παραγωγής.

  • Εκτιμώμενη παγκόσμια κατανάλωση βάσει πυρήνα: 792.323 μετρικοί τόνοι το 2016.

Πηγή: International Nut and Dried Fruit Council

σημαντικοτερεσ χωρες παραγωγησ

Ινδία, Βιετνάμ & Δυτική Ακτή Αφρικής

είναι οι κύριες πηγές κάσιους

 
 

Κάσιους που αναπτύσσονται σε διαφορετικά στάδια

Σαλάτα με Κοτόπουλο και Μάνγκο με Κάσιους

Υγιεινά Κράκερς με Μιξ Ξηρών Καρπών